
Cine suntem și ce facem?
Povestea noastră începe în jurul anilor 1930, când străbunicii procesau laptele de vacă în mijlocul munților Călimani. An de an, din primăvară până în toamnă, animalele erau pășunate pe pajiștile montane din jurului orașului Vatra Dornei, la cote de peste 1300 m. Tradiția și pasiunea pentru creșterea animalelor și producția lactatelor s-a transmis din generație în generație, până astăzi.
În anul 2005, în urma unui schimb de experiență în Germania (Hanovra), la mai multe ferme de creștere a animalelor, ne-am decis că este timpul să ducem pasiunea la un alt nivel. Astfel, am accesat fonduri europene prin „Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri” și am dezvoltat o fermă de creștere a vacilor de lapte.
În anul 2011, am început să procesam laptele din fermă, păstrând rețetele generațiilor trecute, dar folosind noi tehnologii de producție. Astăzi, producem 13 tipuri de lactate, atât brânzeturi proaspete cât și maturate precum:
- Șvaițer (Emmental)
- Brânza maturată de munte
- Brânza proaspătă
- Brânza frământată
- Telemea
- Cașcaval
- Cașcaval afumat
- Caș
- Smântână
- Unt
- Urdă
- Iaurt de casă
- Iaurt de băut
Știați că…?
Brânza Emmental și Șvaițerul adevărat se produc doar în două zone: în jurul munților Jura (Elveția și zone din Franța, Germania și Austria) și în Bazinul Dornelor, România, datorită florei naturale de pe pajiști montane aflate pe zăcăminte cu mineralizație scăzută de fier și mangan, folosind tehnologie tradițională: hrana doar de la pășuni, fără aditivi, având la bază lapte crud.